Een nieuwbouwwoning stuken: welke keuzes heb je?

Heb jij net een nieuwbouwwoning gekocht? Dan is het van belang om na te denken over de afwerking van muren en plafonds. Stucwerk is de populairste keuze van veel mensen: en dat is niet voor niks. Wanneer je ervoor kiest om de woning te laten stuken, heb je veel mogelijkheden. In dit artikel lees je welke opties je hebt en welke kosten je kunt verwachten.

Nieuwbouwwoning stuken: de voordelen 

Met stuc worden muren en plafonds netjes afgewerkt. Hoewel het misschien lijkt als een eenvoudige klus, wordt het toch afgeraden om zelf te gaan stuken. In plaats daarvan is het beter om een stukadoor in te schakelen.

Stucwerk brengt vele voordelen met zich mee:

  • Stucwerk heeft veel invloed op de lichtinval, wat je dus zelf kunt beïnvloeden
  • Het laat een ruimte groter of kleiner lijken
  • Stucwerk heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding, en is relatief goedkoop vergeleken met andere manieren van afwerken
  • Het is mogelijk om lichte scheefheid te corrigeren
  • Eventuele beschadigingen en gaten worden weggewerkt
  • Je hebt keuze uit verschillende soorten stucwerk
  • Het vormt de perfecte basis voor de afwerking van een woning

Hoewel het stuken van een nieuwbouwwoning vele voordelen heeft, heeft het ook een nadeel. Het stucwerk kan op den duur scheuren omdat er nog veel bouwvocht aanwezig is en de fundering tijd nodig heeft om te “aarden”. Dit kwam vroeger veel vaker voor dan nu, omdat er betere technieken zijn ontwikkeld voor het bouwen van woningen. Toch is de kans aanwezig dat het gebeurt. 

Soorten stucwerk: de mogelijkheden

Eigenlijk is iedere soort stucwerk geschikt voor een nieuwbouwwoning. De keuze hangt dus helemaal af van je eigen wensen en eisen. Stucwerk kan dienen als basis voor afwerking en als eindafwerking zelf. Het is in je keuze wel handig om te bedenken welke functie het gaat hebben in je  woning.

Kies je voor stucwerk als basis? Dan kun je kiezen voor saus- of behangklaar stucwerk. Sausklaar stucwerk is na het drogen direct klaar om geschilderd of behangt te worden. Houd er rekening mee dat bij behangklaar stucwerk minde nauwkeurig wordt gewerkt: behang kan namelijk ook kleine oneffenheden nog weg werken. Twijfel je tussen schilderen en behangen, kies dan voor sausklaar stucwerk.  

Wil je geen gladde muren? Dan is een sierpleister een goede optie. Sierpleisters zijn in drie soorten beschikbaar, met ieder een andere korrelgrootte en een nader patroon. Een sierpleister kan ook eenvoudig overgeschilderd worden mocht je dat graag willen. Je hebt keuze uit spachtelputz, rustiekputz en granol.

Tot slot is spuitwerk een optie. Het stuc wordt dan niet met de hand aangebracht, maar met een spuit. Het bestaat uit een onderlaag welke oneffenheden wegwerkt en een bovenlaag met een subtiele korrel. Spuitwerk is populair omdat de prijs relatief laag ligt.

Wil je stucwerk als eindafwerking? Dit houdt in dat je na het stuken niet meer hoeft te schilderen. Deze soorten stucwerk zijn wat duurder, maar je bespaard natuurlijk op de kosten voor verf en behang.

Betonstuk is de populairste soort: het geeft een chique, betonlook uitstraling. Ga je liever voor een natuurlijke uitstraling? Dan kun je kiezen voor tadelakt. Het is gemaakt van natuurlijk materiaal en heeft een marmerachtige look. 

Op zoek naar meer informatie over soorten stucwerk, stukadoors en de kosten? Klik dan op deze link: https://stukadoorgids.nl/amsterdam/ 

Nieuwbouwwoning stuken: de kosten

Het is fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. Daarom hebben we in de onderstaande tabel de kosten voor het stucwerk op een rijtje gezet.

Soort stucwerk Gemiddelde prijs per m²
Sausklaar stucwerk €9,- tot €24,-
Behangklaar stucwerk €8,- tot €17,-
Sierpleister €12,- tot €25,-
Spuitwerk €5,- tot €15,-
Betonstuc vanaf €100,-
Tadelakt vanaf €175,-