Garagevloer coating; hoe gaat het in z’n werk?

Garagevloer coating hoe gaat het in z’n werk

Garagevloer coating is een ideale manier om je garagevloer sterk en fraai te maken. Dankzij een goede coating, zal je vloer er weer helemaal als nieuw uitzien en zal je zien dat hij goed beschermd is tegen alles wat je in je garage kan tegenkomen. Maar hoe gaat dit precies in z’n werk en waar moet je rekening mee houden? We zetten een aantal tips op een rij, zodat je weet waar je aan toe bent.

Kies de juiste coating

Het kiezen van de juiste coating is belangrijk bij het aanbrengen van de garagevloer coating. Immers; elke garage heeft zijn eigen karakteristieken en zal op zijn eigen manier behandeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld eens aan de belasting van de vloer; heb je een garage waarin deze belasting hevig is, of staan er alleen lichtere objecten in? Wie regelmatig met een zwaar voertuig in en uit de garage rijdt, zal een coating nodig hebben die dit aan moet kunnen, omdat het anders weinig zin heeft om de vloer te behandelen. Ook zitten er weekmakers in autobanden en zullen er vetten en zuren op de vloer druppelen. Dit maakt het noodzakelijk dat de coating sterk is en hiertegen bestand is. Gebruik je de garage echter vooral als opslag en valt het allemaal wel mee met die zware voertuigen en chemicaliën, dan kan je een coating gebruiken die wat minder gespecialiseerd is.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is niet alleen het halve werk, maar ook essentieel voor het leggen van een goede coating. Doe je dit namelijk niet, dan zal je zien dat de coating zich slecht hecht aan de vloer en je het hele proces overnieuw kan doen. Zorg er daarom voor dat de ondervloer volledig vrij is van stof, vet en oneffenheden. Dit zijn namelijk allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de coating slecht zal hechten en alles dus voor niets is geweest. Ook het egaliseren van de ondervloer is belangrijk. Dit geeft de coating de kans om mooi glad en egaal over de vloer te komen, zodat het er straks ook perfect uitziet.

Het aanbrengen van de coating

Als alles voor elkaar is, kan je de coating aanbrengen. Dit doe je rustig en kalm, zodat je voorkomt dat zich luchtbellen gaan vormen in de coating. Mocht het gebeuren dat je na het coaten toch luchtbellen tegenkomt, gebruik dan een prikroller om ze alsnog te verwijderen. Ook is het belangrijk om beschermende kleding te dragen; zowel je ogen als je huid moet beschermd worden tegen de mogelijk bijtende stoffen in de coating. Je wilt echt voorkomen dat het middel in je ogen komt, dus zorg ervoor dat ze goed beschermd zijn. Is de coating eenmaal aangebracht, hou dan goed rekening met de tijd die het kost om alles te laten drogen. Coating heeft minstens 24 uur nodig om zo te drogen dat je er overheen kan lopen, maar kan soms wel een week nodig hebben om echt goed uit te harden. Zorg ervoor dat de vloer die tijd krijgt; gebruik je hem te vroeg, dan zal je de vloer beschadigen en kan je het hele proces weer opnieuw gaan aanvangen.